Robotul devenit medic: cum își verifică doctorii pacienții printr-un iPad
Producătorul de roboți Boston Dynamics a găsit un nou job pentru Spot Mini. Câinele robot a fost echipat cu iPad și a devenit ajutor pentru medici. Astfel, aceștia pot ajunge aproape de pacienți fără să-și riște sănătatea.
„Pe baza acestor conversații, precum și a deficitului global de echipamente critice de protecție personală (EPP), am petrecut ultimele câteva săptămâni încercând să înțelegem mai bine cerințele spitalului pentru a dezvolta o soluție de robotică mobilă cu robotul nostru, Spot”, a transmis compania. „Rezultatul este o aplicație care ghidează un robot, care poate fi implementată pentru a sprijini personalul din prima linie care răspunde la pandemie în medii ad-hoc, cum ar fi corturi de triaj și parcări”.
Scopul este de a limita numărul personalului medical care este pus în pericol de a contracta virusul. „Cu ajutorul unui robot mobil, spitalele sunt capabile să reducă numărul de personal medical necesar la fața locului”, a mai spus compania.
Un robot Spot Mini ajută deja la spitalul Brigham și Women’s Hospital din Boston, unde este folosit ca „platformă de telemedicină mobilă, care permite furnizorilor de servicii medicale să-și consulte pacienții de la distanță”.
Cu alte cuvinte, un iPad montat în partea de sus a robotului permite „transformarea” acestuia într-un medic.
Boston Dynamics încearcă acum să-și dea seama cum să adauge abilitatea de a măsura de la distanță diverși parametri, cum ar fi temperatura corpului, pulsul și saturația de oxigen. Cu ajutorul unei lumini UV-C, speră că robotul poate fi folosit pentru a dezinfecta camerle în care e nevoie de decontaminare.
Spitalele din România folosesc roboți pentru dezinfectare
Bucharest Robots a transmis în mai că a donat Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța un robot complet autonom de dezinfecție cu lumină UV-C. Un robot similar a ajuns la „Matei Balș”, din București, încă din martie.
Robotul autonom de dezinfecție de tipul acesta distruge până la 99,99% dintre bacteriile rezistente. Pe listă sunt Clostridium Difficile, MRSA, VRE, Norovirus. Cu cât sursa luminii este mai aproape de sursa infecției, cu atât este mai mare intensitatea acesteia și puterea de a o combate. Ca idee, soluțiile de dezinfecție disponibile pe piață necesită intervenția personalului din spital ca să fie poziționate în camerele care trebuie dezinfectate.